fbpx

GIDÅS & Smart Energy Cup

Gidås Hållbarhetsbyrå får det ärofyllda uppdraget att samarbeta med Skidförbundet i deras satsning på att göra tävlingsserien Sverigecupen, numera Smart Energy Cup, klimatneutral till år 2026. Gidås arbete handlar om att, tillsammans med arrangörer och klubbar samla in data och genom detta bidra till att kunna sänka utsläppen och öka medvetenheten.

Smart Energy Cup, den nationella seniorcupen, är en serie längdskidåkningstävlingar som arrangeras varje år. Säsong 2021/2022 är det totalt tolv tävlingar och fem arrangörer i fem städer. Svenska Skidförbundets mål är att Smart Energy Cup blir klimatneutral till år 2026. Vid varje tävling kommer data samlas in ur både ett besökar- och arrangörsperspektiv. Gidås kommer med hjälp av en specialanpassad kalkylator sammanställa och analysera utsläppsdata från klubbar och arrangörer vid varje tävling. Kalkylatorn bidrar till kunskapsspridning vilket kommer vara en viktig aspekt för framtidens evenemang. Detta möjliggör på sikt att SSF mål om klimatneutrala upplevelser på plats, oberoende av antalet besökare, kan uppnås. Gidås hoppas att detta projekt kommer bidra till att utveckla arbetet för framtidens hållbara event.

— Nu hjälps vi åt för att fortsatt kunna åka skidor på snö om 50 år. Smart Energy Cup kommer mäta utsläppen för alla som är involverade i cupen och genom utbildning ska tävlingarna minska utsläppen och genomföras klimatneutrala senast år 2026, säger Malin Westhed, Marknadschef Svenska Skidförbundet längd.

Smart Energy Cup kommer genomföras på fem orter och sändas live på Expressen och Bonnier News Local. Tävlingarna fungerar som uttagningstävlingar för att forma lag. Lag som kan vara aktuella till både världscupen och de Olympiska Spelen.

— Framtidens stjärnor och ambassadörer för skidsporten fostras i Smart Energy Cup. Nu vill vi också forma våra evenemang för att få ner utsläppen till att bli klimatneutrala och öka tempot i arbetet med att utbilda Sveriges elitskidåkare till att vilja inspirera andra till klimatsmarta val, säger Westhed.

Björn Sandström ser framemot arbetet med Smart Energy Cup där han kommer att bistå med expertis i frågor rörande utsläppsminskningen.

— Det här har jag väntat på. Vi vet att elitidrotten inspirerar till rörelse som bidrar till folkhälsa. Vad vi tyvärr också vet är att idrottsarrangemang inom alla sporter är förknippade med utsläpp av växthusgaser. Arbetet från oss på Gidås ska analysera Smart Energy Cups utsläpp, sätta upp riktlinjer för att uppnå årliga utsläppsminskningar, nå målen år 2026 och därigenom inspirera Skidsverige till en ökad medvetenhet i klimatfrågor, säger Sandström.

För mer information, kontakta;

Malin Westhed, Marknadschef, Svenska Skidförbundet, längd. E-post: malin.westhed@skidor.com, Tel. 070-372 28 12

Björn Sandström, Hållbarhetskonsult med expertis inom klimatfrågor. E-post: bjorn.s@gidas.se Tel. 070-3708104

Läs om nyheten på Skidor.com